
KASZA KUSKUS
Opis
KASZA KUSKUS
Ekspresowe przygotowanie - nie trzeba gotować! Wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem, przykryć i odczekać kilka minut.
Ulubieniec wegetarian.
Kasza kuskus jest dobrym źródłem witaminy B9; spożywając ją zapobiegamy anemii i rozwojowi miażdżycy. Ponadto w kuskusie można znaleźć sporo innych witamin z grupy B – B1, B2, B3 (PP), B5 i B6. Dzięki kaszy dostarczasz więc do organizmu witamin odpowiedzialnych za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, dbasz o układ nerwowy i prawidłowy metabolizm. W kuskusie można znaleźć również sporo cennych minerałów, w tym: magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. To sprawia, że kasza jest świetna dla osób z niedokrwistością. Dodatkowo jej regularne spożycie może też łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Kaszę powinny jeść jak najczęściej osoby pracujące umysłowo – zawarty w niej magnez polepsza koncentrację. Dzięki dużej zawartości cynku, manganu i miedzi dbasz więc o odporność organizmu.
Jest ona lekkostrawna - dlatego polecana jest dla osób dbających o to, aby ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego.
Podstawowy składnik kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej. Często podawany z warzywami, mięsem lub w wersji na słodko z rodzynkami i cynamonem.
Jest świetnym dodatkiem do sałatek, sosów czy innych np. dietetycznych dań.
Informacja o alergenach:
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
KRAJ POCHODZENIA: WŁOCHY