
KASZA JĘCZMIENNA PĘCZAK
Opis
KASZA JĘCZMIENNA PĘCZAK
Pęczak to całe, jedynie wypolerowane ziarna jęczmienia. Dzięki minimalistycznemu przetworzeniu zachowuje najwięcej wartości odżywczych.
Naturalnie niskokaloryczny - Mimo dużej zawartości węglowodanów, pęczak ma niski indeks glikemiczny, co czyni go dobrą opcją dla diabetyków i osób na diecie.
Jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także stanowi skarbnicę głównie witamin z grupy B, witamin E, pewną ilość witaminy K oraz folianów, a także minerałów: magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi. Dzięki dużej zawartości błonnika spożywanie kaszy pęczak wpływa na wspomaganie odchudzania, a także obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa perystaltykę jelit. Zapobiega zaparciom, wzdęciom oraz bólom brzucha. Spożywanie kaszy pęczak wzmacnia także śledzionę, trzustkę, jelita i żołądek. Podawana i jedzona w postaci zupy jest skutecznym lekiem na obniżenie gorączki. Zaleca się spożywanie pęczaku młodym matkom, ponieważ wspomaga laktację. Kasza pęczak posiada także działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Dzięki obecności witaminy PP poprawia też wygląd skóry, pomaga w walce z kłopotami z cerą.
Kasza pęczak idealnie sprawdzi się do sosów grzybowych czy mięsnych, gulaszów, zapiekanek. Może stać się pysznym farszem do gołąbków czy warzyw (papryka, cukinia) – wystarczy dodać przyprawy i mięso mielone. Jest też dobrym dodatkiem do zup.
Informacja o alergenach:
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.