
KASZA KUKURYDZIANA (POLENTA)
Opis
Kasza kukurydziana
Bezglutenowa alternatywa - kasza kukurydziana (czyli grysik kukurydziany) nie zawiera glutenu, dlatego jest idealna dla osób z nietolerancją glutenu.
Sycąca i lekkostrawna - jest łatwa do strawienia, a jednocześnie syci, dlatego jest polecana w diecie osób starszych, dzieci i rekonwalescentów.
Można z niej przygotować owsiankopodobne śniadania, kotlety, ciasta, zapiekanki, a nawet chleb bezglutenowy.
Zawiera witaminy, głównie beta-karoten, witaminę E, PP i witaminy z grupy B. Kasza kukurydziana to źródło selenu, pierwiastka, który wspiera nasz układ odpornościowy i wie, jak rozprawić się z wolnymi rodnikami. Wspiera też płodność i korzystnie wpływa na stan skóry i jej przydatków. Odpowiedniej jakości kasza kukurydziana zawiera do 1,5% tłuszczu, 0,2-0,7% błonnika oraz 7-10% białka.
Informacja o alergenach:
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
KRAJ POCHODZENIA: POLSKA