Producenci
Sok z suszonych śliwek 330 ml
Opis
Sok z suszonych śliwek 330 ml
Sok z suszonych śliwek 100% 330ml
Uznawane są za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Powstają w wyniku suszenia owoców śliwy – zwłaszcza węgierki – z kalifornijskich upraw.
Proces ten gwarantuje im bogaty, skoncentrowany smak i znacznie więcej walorów prozdrowotnych niż w świeżych owocach. Suszone śliwki kalifornijskie to znakomita przekąska i kulinarny dodatek. Mało kto wie, że z tych bakalii przygotowuje się także znakomity sok.
Naturalne na zaparcia
Suszenie śliwek to zwyczaj praktykowany już w starożytności. Obecnie wiadomo, że owoce węgierek zawdzięczają mu nie tylko szlachetny smak, ale także dodatkowe właściwości – szczególnie wspierające trawienie, perystaltykę i utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
Śliwki suszone zawierają aż 7 razy więcej błonnika pokarmowego niż ich świeże odpowiedniki. Dlatego powinny spożywać je osoby na diecie i z nadmiernym apetytem. Dodatkową rolę w układzie pokarmowym spełnia sorbitol obecny w skórce tych kalifornijskich bakalii. To słodzik polecany osobom chorującym na cukrzycę, który odpowiada także za wilgotność i konsystencję produktu. Dzięki niemu sok z suszonych śliwek kalifornijskich daje efekt delikatnie przeczyszczający, zapobiegając zaparciom. Dla wzmocnienia tego działania wystarczy nieco podgrzać sok i pić ciepły, ale nie gorący.
Węgierki z... Kalifornii
Najlepsze suszone śliwki, z których produkowany jest sok Taylor, wbrew pozorom nie pochodzą z Węgier, lecz z Kalifornii. To właśnie tam uprawiane są najlepsze węgierki, zwane śliwkami kalifornijskimi. Ta wyjątkowo aromatyczna, jędrna i pyszna odmiana gwarantuje doskonałą jakość soku, bez dodatku sztucznych barwników, słodzików i konserwantów. Sok z suszonych śliwek kalifornijskich Taylor składa się w 100% z zagęszczonego soku poddanego pasteryzacji. Tak naturalny skład gwarantuje doskonały smak i maksimum wartości odżywczych.
Nie tylko dla jelit
Suszone śliwki kalifornijskie poza dbaniem o prawidłową perystaltykę jelit, wykazują szereg innych, dobroczynnych właściwości. Mało kto wie, że owoce te po ususzeniu uznawane są za jeden z najsilniejszych antyoksydantów, czyli substancji niwelujących działanie wolnych rodników.
Są odpowiednie dla cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Dodatkowo zawierają znikomą ilość tłuszczu, za to dostarczają potas, miedź i witaminę K. Picie soku z suszonych śliwek może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego – właśnie za sprawą potasu – i poziomu cukru we krwi. Warto włączyć go do diety także w celu profilaktyki miażdżycy oraz chorób serca, kości i wątroby.
Chociaż prozdrowotne działanie śliwek jest imponujące to większość konsumentów sięga po sok z suszonych śliwek kalifornijskich przede wszystkim dla niepowtarzalnego smaku. Pij go wprost z butelki lub dodaj do ulubionych sosów, mięs i deserów.
Składniki
Sok z suszonych śliwek kalifornijskich 100%
Wartość energetyczna w 100ml produktu 75kcal/306kJ
- Tłuszcz 0g
- kwasy tłuszczowe nasycone 0g
- Węglowodany 17g
- cukry 9,6g
- Błonnik <0,5g
- Białko <0,5g
- Sól 0,01g
Zalecane warunki przechowywania
Po otwarciu przechowywać w lodówce do 4 dni. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła.
Kraj producenta
Polska