
ORZECHY MACADAMIA 250 G
Opis
Orzechy makadamia (macadamia) posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. Ze wszystkich orzechów to właśnie orzechy makadamia zawierają najwięcej tłuszczu, z czego większość stanowią tłuszcze nienasycone, których regularne spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie. W orzechach makadamia można znaleźć także spore ilości regulującego ciśnienie potasu, odpowiedzialnego za mocne kości fosforu i wspierającej układ nerwowy niacyny. Poza tym orzechy makadamia mają niepowtarzalny, delikatnie maślany smak, dzięki czemu znalazły zastosowanie w kuchni.
Orzechy makadamia - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 718 kcal
Białko ogółem - 7.91 g
Tłuszcz - 75.77 g
Węglowodany - 13.82 g (w tym cukry proste 4.57)
Błonnik - 8.6 g
Witaminy
Witamina C – 1.2 mg
Tiamina – 1.195 mg
Ryboflawina – 0.162 mg
Niacyna - 2.473 mg
Witamina B6 - 0.275 mg
Kwas foliowy - 11 µg
Witamina E – 0.54 mg
Minerały
Wapń – 85 mg
Żelazo - 3.69 mg
Magnez - 130 mg
Fosfor - 188 mg
Potas - 368 mg
Sód – 5 mg
Cynk - 1.30 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 12.061 g
jednonienasycone - 58.877 g
wielonienasycone - 1.502 g